Sök i bloggen

Översätt bloggen

Kontakt










2012-01-01 14:18:46

Igår var det ju nyårsafton. Jag ÄLSKAR högtider!!!! Det är bland det bästa som finns. Julafton är bäst, sen kommer deffinitivt nyårsafton (dock minus för alla smällare före och efter prick kl 24:00 på natten). Igår var en underbar dag. Först friade Tim till mig, sedan kom Micke och Gabbi över och jag och Gabbi åkte ner till systemet för att fixa dricka och liknande till kvällens fest! Hon och jag hade bestämt att vi skulle ha en överaskningsmiddag för killarna hos dem i Bromma. Så killarna stannade i Farsta och spelade xbox och datorspel medans vi lagade mängder med mat och gjorde oss fina. Kl 17 kom de över och då bjöd vi på detta:

Försnacks:
Mojito och Quesadillas!

MOJITO

INGREDIENSER (1 drink)
0,5 st limefrukter
4 el. 6 cl Bacardi Mojito
1 msk sockerlag
6 st myntablad
Sodavatten

Häll sockerlag och pressad limejuice i ett highball glas. Mortla myntan i limeblandningen. Fyll på med Havana Club, is och toppa med sodavatten. Garnera med myntakvist.
LEILAS HOT QUESADILLAS


(För 4 personer, 2 bitar var!)

INGREDIENSER
4 stora tortillabröd
100 gram pizza mozarella
0,5 pkt stark salami
0.5 kruka färsk oregano
0.5 st mild, röd chili (vi tog en hel chili)
flingsalt
svartpeppar från kvarn
olivolja till stekning

1.
Lägg ut två av bröden på en skärbräda och varva skivad mozzarella och salami ovanpå.
2.
Hacka oregano och chili, strö över och krydda med svartpeppar.
3.
Lägg de andra två bröden ovanpå som ett lock, och se till att det är lite mozzarella på toppen som limmar fast brödet.
4.
Stek i cirka en minut på varje sida i en het panna. Dela dem i 4 delar och servera direkt.

Vi köpte även gräddfil och tortilladippmix (finns vid chipsen) som vi blandade och doppade våra quesadillas i :) SKITGOTT! Denna fick högt betyg :)

Förrätt:

GRATTINERAD HUMMER

4 personer

INGREDIENSER:

2 hummrar
Svart kaviar
Smör till stekning
1 gul lök
1 röd paprika
Cayennepeppar
Salt
Grädde (40%)
Någon god lite starkare ost efter din egen smak

Sätt ugnen på 200 grader. Dela hummrarna itu så det blir två halvor. Bryn finhackad lök och paprika i rikligt med smör tills de blivit rätt mjuka. Ha i lite grädde. Låt koka. Såsen saka bli fast och väldigt krämig så det räcker med rätt lite grädde, typ 1 dl. Jag höftar. Ha i lite cayennepeppar och salt. Det ska inte bli starkt. Lägg hummerhalvorna på en plåt och ös såsen jämt över hela hummerns kött. Ha på önskad mängd svart kaviar och strö sedan över ost. Låt stå i ugnen tills osten smält och egen vald "krispighet" på osten uppstått.
NJUT!

Varmrätt:

OXFILÉ MED RÅSTEKT POTATIS, BEARNAISÅS, RÖDVINSSÅS OCH SUGARSNAPS
Jävligt gott! Oxfilén ska givetvis stekas i ugnen (först bara vänd i en het stekpanna för att få färg på utsidan). Jag föredrar rare-medium. Skala och skiva potatis och koka innan, stek sedan i MÄNGDER med olja (och gärna en klick smör i oljan). Ha flingsalt på när det är klart och ligger på en plåt. Bearnaisås försökte jag vispa för första gången i livet, men det gick åt helvete så vi körde på rydbergs. Rödvinssås gjorde jag själv, jag har alltid i lite mer rödvin än vad som sägs i receptet, gjorde efter detta som alltid blir mkt gott: "Enkel Rödvinssås" Sugarsnapsen ska kokas hastigt för att behålla krispigheten och toppas med smör innan servering!

Efterrätt:

CHOKLADFONDANT

4 personer

INGREDIENSER:
100 gram smör
150 gram mörk choklad (gärna 70%)
2 st äggulor
1 st ägg
0,5 dl strösocker
Färska bär
Vaniljglass

Det är svårt att ge någon exakt tid i ugnen eftersom alla ugnar är olika. Men när ytan på fondanten rundas av och blir matt har kanterna börjat stelna. Vill du som jag att fondanten till största del ska vara krämig ska du ta ut den då – annars väntar du någon minut till, då blir den mer stadig. Inget är fel, fondanten blir god hur som helst!

1. Finhacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen. Lyft bort kastrullen från plattan och rör tills chokladen smält.
2. Vispa äggulor, ägg och socker pösigt. Rör ner chokladblandningen och häll upp i 4 formar eller ugnsfasta glas som rymmer 0.75-1 dl. Tillaga direkt eller plasta in och förvara i kylen under dagen/natten. Se bara till att ta ut dem en stund innan de ska in i ugnen.
3. Inför servering: Sätt ugnen på 200 grader. Ställ in formarna på galler i mitten av ugnen när den är varm och baka i 6 minuter för riktigt krämig konsistens – eller 10 minuter för en mer stadig variant. Servera med vaniljglass och färska bär.

Menyn var OTROLIGT lyckad, så himlans gott allting och allt som allt gick det på 850:- ca 212:-/person. exkl. dricka. Det hade man inte ens fått en sån fin varmrätt för ute på restaurang! MYCKET nöjd!!

Skrivet av 2012-01-01, 14:18:46 i Min vardag



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Dette er et gratisdesign laget av http://meeretea.blogg.no